Η Ιστορία του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αμαλιάδας

3ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας- Η ελιά του ΣυρίμπεηΑπό το τέλος του δέκατου ενάτου αιώνα, υπήρχαν στην Αμαλιάδα επτά δημοτικά σχολεία, μεταξύ των οποίων ήταν και το 3ο Δημοτικό Σχολείο.
Ιδρύθηκε το 1897 και λειτούργησε μέχρι το 1920 ως παρθεναγωγείο, δηλαδή, ως σχολείο μόνο για κορίτσια. Μέχρι το 1930 λειτούργησε ως Δημοτικό σχολείο με την επωνυμία «1ο τετρατάξιο Δημοτικό Σχολείο Θηλέων Αμαλιάδας». Το 1930 ονομάστηκε «3ο μεικτό δημοτικό σχολείο Αμαλιάδα» και το 1938 έγινε εξατάξιο.
Από το 1910 μέχρι το 1987 στεγαζόταν στην συμβολή των οδών Δαλιάνη και Γορτυνίας, όπου μεταγενέστερα λειτούργησε το Ηλειακό Ωδείο, που σήμερα δεν υπάρχει. Το 1987 μεταφέρθηκε σε νέο κτίριο στην οδό Πύρρωνος, λειτουργεί ως 12θέσιο Δημοτικό Σχολείο και συστεγάζεται με το 1ο νηπιαγωγείο Αμαλιάδας. Το νέο σχολικό συγκρότημα είναι διώροφο με κεραμοσκεπή, διαθέτει προαύλιο, παιδική χαρά, χώρο εκδηλώσεων και άνετες αίθουσες διδασκαλίας.
Κόσμημα στην αυλή του σχολείου είναι η αιωνόβια ελιά γνωστή ως «Η ελιά του Συρίμπεη» που είναι ό,τι απέμεινε από το κτήμα του Συρίμπεη. Ο Σπύρος Συρίμπεης ήταν αγωνιστής στην επανάσταση του 1821 και τιμήθηκε με το «Σιδηρούν Αριστείο Ανδρείας» για τις υπηρεσίας του προς την πατρίδα. 
Σ’αυτή την ελιά κατά την παράδοση οι Τούρκοι κρεμούσαν τους Έλληνες που διεκδικούσαν την ελευθερία τους. Τα νεότερα χρόνια μαζεύονταν τα αγόρια και έπαιζαν πετροπόλεμο με πέτρες που κουβαλούσαν από το χείμαρρο της Σοχιάς.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έναρξη Σχολικής Χρονιάς

Η πόλη μας - Από το Χθες στο Σήμερα...